Új technológia: vizesedő falak helyreállítása

Számos megoldást ismerünk a kapilláris tulajdonságuk miatt nedvesedő falak utólagos javítására. Univerzálisan egyik sem alkalmazható, az adott körülmények és feltételeknek megfelelően kell kiválasztani az optimális megoldást. Sajnos, kisebb – nagyobb hátránnyal mindegyik bír. Vagy rövid időre képes csak megoldást nyújtani, vagy drasztikus beavatkozást igényel, ami szilárdságtani problémákat vethet fel, vagy éppenséggel vállalhatatlan nagy költségekkel jár a vizes falak utólagos szigetelése.
A KERAKOLL cég által kifejlesztett anyaggal és technológiával a korábban alkalmazott megoldásoktól eltérően a falakban a teljes élettartamra leáll a kapilláris nedvesség áramlása, ami utólagos kezelések nélkül is hosszú távú megoldást jelent.

Kerakoll The GreenBuilding CompanyMielőtt belemerülnénk az újfajta megoldás ismertetésébe, nézzük meg kicsit részletesebben, mit takar a cég “A természettel együtt építjük a jövőt” szlogenje!
A Sassuolo-ban (Modena, Olaszország) működő Kerakoll Részvénytársaság a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés elkötelezett híve, a Greenbuilding építőipari filozófia prominens képviselője és lelkes támogatója.
Ismert, hogy az épületek tervezésének, építésének és üzemeltetésének környezetre gyakorolt hatása jelentős: Európában az építkezések felelősek a széndioxid kibocsátás 40 %-ért, a természeti erőforrások felhasználásának 35 %-ért, a hulladék előállítás 38 %-ért. Továbbá az építőanyagok, a berendezési tárgyak, a háztartási termékek és bevonó szerek a Beteg Épület Szindróma leírásában foglaltak szerint hatnak az épületben tartózkodó emberek egészségére is: legtöbbször egészségre káros anyagokat bocsátanak ki, kedvezőtlenül befolyásolva a zárt terekben belélegzett levegő minőségét.

Egészséges épület - lélegző falszerkezetA Greenbuilding Rating – mint tanúsított modell – segítségével pontosan mérhetjük az építőanyagok ökológiai fenntarthatóságának, valamint a beltéri környezet minőségének legjelentősebb jellemzőit.
A környezet védelme tekintetében az építőiparban használt termékek és anyagok értékelése és a környezeti fenntarthatósági jellemzőinek mérése történik, és a termék a Greenbuilding Rating ECO jelölést kapja.
Az egészség védelme tekintetében az építőanyagok és építési technológiák beltéri levegő minőségére (IAQ) gyakorolt hatását vizsgálja: a káros-anyag kibocsátást, az anyagok és rendszerek természetes szellőzőképességét a beltéri szennyezőanyagok hígítása érdekében, továbbá az egészséges környezetet biztosító természetes baktérium- és gombaálló képességet. A termék a Greenbuilding Rating BIO jelölést kapja.
A Kerakoll által előállított építőanyag és termék mindkét követelményrendszert magas színvonalon teljesíti a svájci SGS Tanúsító Intézet által ellenőrizve és tanúsítva.

Ezek után térjünk vissza a nedvesedő falak problémájára. A kapilláris hatás révén a talajból a falakba felszívódó nedvesség oldott állapotban tartalmazza azokat az ásványi sókat, amelyeket a talajból, illetve vándorlása során a falakból kioldott. A fal felszíne közelébe érve a fokozatos elpárolgás miatt az oldat először telítetté válik, majd megkezdődik a különféle sók folyamatos kikristályosodása. A kristályosodás térfogat növekedéssel jár, ezért a só-kivirágzáson túl a fal felülete állandó roncsolódást szenved.
Éppen ezt a természetes só felhalmozódást állítja a szigetelés szolgálatába a Kerakoll cég által kifejlesztett új eljárás a talajnedvesség ellen nem, vagy rosszul szigetelt falak utólagos javítására. A kifejlesztett technológia alkalmazásának eredményeképpen egy természetes folyamat által kialakuló védőréteg jön létre a falak kapillárisaiban felhúzódó víz útjában. A porózus fal ezáltal további nedvességet nem lesz képes felszívni, és megkezdődik a természetes kiszáradása.

A sóképződés állítja meg a víz-felszívódástAz eljárás működésének lényege a következő: A hagyományos, nedvszívó építőanyagok kapilláris mérete biztosítja a víz folyamatos áramlását a falakban. Ez a kapilláris méret gyakorlatilag a fal felületéig megtalálható, így a víz kijut a fal felületéig, ahol a párolgása során leadja a szállított ásványi sókat.
A Kerakoll cég Biocalce névre keresztelt, természetes anyagokból, hidraulikus mészből, puccolánból előállított, sókkal szemben ellenálló, magas porozitású habarcsa olyan kapilláris mérettel rendelkezik, amely a kitűnő légáteresztése mellett a kapilláris felszívódást meggátolja. A mikropórusok (<1/100 µm) megakadályozzák a víz áthaladását, viszont a körülbelül ezerszer kisebb résméretet igénylő páramolekulák számára átjárható utat jelent. Így az anyag csak a víz számára jelent akadályt, a vízpára akadálytalanul átjut rajta. Ez esetben a nedvesség víz formájában csak a Biocalce vakolat belső felületéig lesz képes eljutni, de itt elpárologva kiszellőzik a páraáteresztő vakolaton keresztül. A szállított sót a párolgás helyén le kell adnia, ezért a só kiválása már a vakolat elérése előtt megkezdődik. A felhalmozódó sókristályok kis kapilláris mérete újabb akadályt jelent a víz számára; rajta átjutni csak a pára lesz képes, ezért a sókristályok felhalmozódása a nedvességforrás irányában el kezd növekedni. Ezzel fokozatosan visszaszorul a víz által elérhető terület, és csak, mint pára tud a falban közlekedni. Ezzel együtt viszont a kiszellőzés lehetősége továbbra is megmarad. A Biocalce alkalmazásával a talajnedvesség elleni szigetelés gyakorlatilag önmagát építi fel, tartós, végleges megoldást eredményezve. Az egyéb szárítóvakolatokkal ellentétben a kialakuló vízzár miatt a teljes fal nedvességtartalma lecsökken a természetes szellőzés hatására a környezeti levegő relatív páratartalmának megfelelően, és létrejön a természetes kiszáradás.

kerakoll termékekJavasolt technológia:
1., Bontás és tisztítás. A régi cementes vakolat eltávolítása, a falazóelemek közötti fúgák megtisztítása, majd magasnyomású mosással, vagy homokfúvással a pórusok megnyitása, hogy a lélegző-képesség helyreálljon.
2., Előkészítés Biocalce Rinzaffo-val. A vizes falakhoz alkalmazható, nagy tapadó-képességű, páraáteresztő alapozóval a falazat konszolidálása a páraáteresztés fenntartása mellett.
3., Vakolás Biocalce Zoccolatura alkalmazásával. A természetes páraáteresztő vakolat felhasználásával a falazat végleges helyreállítása. A falban található nedvesség pára formájában távozik a szabadba, miközben az oldott sók a fal kapillárisaiban visszakristályosodva lezárják a víz útját. A nedvesség csak pára formájában lesz képes továbbhaladni, biztosítva a folyamatos száradást.
4., Simítás Biocalce Intonachino-val. Simításra háromféle szemcseméret áll rendelkezésre a kívánt struktúra eléréséhez: Tipo, Fino, Granello. Mindhárom anyag magas légáteresztő képességet biztosít.
5., Természetes ásványi színezés. A lélegző mész, vagy káliumszilikát alapú színezőanyag természetes baktérium és gombaölő hatást biztosít.

A megoldás biztosítja a teljes harmóniát a természettel. A Biocalce az egyetlen olyan mész és puccolán alapú, cementmentes, természetes szárítóvakolat rendszer, amelyet a műemlék épületek megőrzésére és felújítására létrejött, Európa szerte elfogadott WTA Intézet tanúsít. Természetes módon szellőzteti ki a nedvességet, és aktívan hígítja a beltérben koncentrálódó szennyező anyagokat.

Koller Miklós