Falszerkezetek és falszárítás

Nyirkos helyiségek, nedves falak problematikája


Főleg régi épületeknél gyakran előforduló probléma, hogy a falak nedvesek, a belsőtéri levegő dohos. Ezek a problémák szinte mindig több tényezőre vezethetőek vissza. Megváltoznak a környezeti feltételek, az épületszerkezetek az idő folyamán károsodásokat szenvednek (vagy már eleve az építéskor kisebb volt a szerkezettel szemben támasztott elvárás), továbbá megváltoznak az épülethasználat körülményei.
Minden esetben csak komplex vizsgálattal és beavatkozással lehet a problémát megnyugtatóan orvosolni. Minden beavatkozásnál figyelembe kell venni, hogy a beavatkozás az épület további működésében változásokat eredményez, melyek egymásra hatással vannak, és nem kellő körültekintés esetén újabb problémákat vethetnek fel.
A megoldás több lépésből áll:

- helyszíni felmérés:

- már a károsodások megjelenésének formájából következtetni lehet a nedvesedés okaira (dohosság, penészesedés, só-kivirágzás, vakolatleválás, egyéb hatások). Ezek mind-mind különböző fizikai változások révén jönnek létre; megjelenési formájuk ezt pontosan tükrözi,
- műszeres vizsgálatok, páratartalom mérés, épületszerkezet nedvességtartalom mérés,
- környezeti vizsgálatok a nedvesedés forrásának feltárására,
- épületszerkezetek vizsgálata, hibák, hiányosságok feltárása,

- a nedvesedési folyamat meghatározása, leírása,

- az optimális megoldás kidolgozása (vízelvezetés, drénezés, kiszellőztetés, utólagos szigetelés beépítés, szárítóvakolatok ). Vázlatok, tervek készítése. Költségbecslés,

- javítások, átalakítások, rekonstrukciók elvégzése

- beavatkozások utáni eredményességi vizsgálatok. Ellenőrzés, műszeres vizsgálatok.

Helyreállító és falakat vízmentesítő rendszer


Biocalce Zoccolatura természetes szellőzése

Leírások


Nedves és sókivirágzásos falak helyreállítása
Biocalce Zoccolatura természetes falszárítása

A Biocalce® Zoccolatura aktív mikropórusainak a mérete fokozott lélegzést és igen alacsony kapilláris nedvszívást biztosít. A hajszálcsövek kicsi átmérője elzárja a víz és a sók útját, amely így nem jut be a vakolatba, azonban lehetővé teszi a páramolekulák szabad áramlását.
A Biocalce® egyszerű, természetes anyag, amely a porózusságának, lélegzőképességnek és higroszkóposságának köszönhetően a levegő és a pára folyamatos cserélődését biztosítja a fal belsejében, így a házat egészségben és tökéletes egyensúlyban tartja.
tovább >>>

Új technológia: vizesedő falak helyreállítása
A sóképződés állítja meg a víz-felszívódást

Számos megoldást ismerünk a kapilláris tulajdonságuk miatt nedvesedő falak utólagos javítására. Univerzálisan egyik sem alkalmazható, az adott körülmények és feltételeknek megfelelően kell kiválasztani az optimális megoldást. Sajnos, kisebb – nagyobb hátránnyal mindegyik bír. Vagy rövid időre képes csak megoldást nyújtani, vagy drasztikus beavatkozást igényel, ami szilárdságtani problémákat vethet fel, vagy éppenséggel vállalhatatlan nagy költségekkel jár.
A KERAKOLL cég által kifejlesztett anyaggal és technológiával a korábban alkalmazott megoldásoktól eltérően a falakban a teljes élettartamra leáll a kapilláris nedvesség áramlása, ami utólagos kezelések nélkül is hosszú távú megoldást jelent.
tovább >>>

Vizes falak nélkül: Biocalce® Zoccolatura
Biocalce Zoccolatura természetes páramentesítése

A KERAKOLL® GreenBuilding megoldása megszünteti az épület rossz konstrukciója miatt a falakon kialakuló vizesedést és az ennek következtében létrejövő betegségeket. Légáteresztő, az igazoltan természetes anyagokból álló Biocalce® Zoccolatura aktív szellőzést biztosít a falnak, amely lehetővé teszi a természetes kiszárítást, és végül páramentesíti a falazatot. Tanúsítottan környezetbarát páramentesítő vakolat, ami természetes módon bakteriosztatikus és fungisztatikus.
A Biocalce® Zoccolatura az egyetlen olyan mész és puccolán alapú cementmentes szárítóvakolat rendszer, melyet az európa szerte elfogadott, rangos WTA Intézet tanúsított.
tovább >>>

A rendszer anyagai


Természetes és lélegző habarcsok vakolatokhoz és felújításokhoz

Biocalce Rinzaffo

Tanúsított, öko-kompatibilis NHL 3.5 természetes tiszta mészből készült, az EN 459-1 szabványnak megfelelő természetes habarcs falazatok nagyon áteresztő alapvakolatához, ideális a GreenBuilding-nél, valamint műemlékek restaurálásához.
Biocalce Rinzaffo különösen alkalmas a végső simítást megelőző alapvakoláshoz. Kiemelten lélegző és sóálló, ideális felszálló nedvesedés által érintett falazatok készítéséhez is.

 • Nagyfokú tapadóképesség
 • Egységesíti a fal homogenitását és nedvességfelvételét

Anyagszükséglet: 15 kg/m2/cm

Biocalce Zoccolatura

Tanúsított, öko-kompatibilis NHL 3.5 természetes tiszta mészből készült, az EN 459-1 szabványnak megfelelő természetes vakolat, nagy légáteresztő képességű vakoláshoz. Ideális a GreenBuilding-nél, valamint műemlékek restaurálásához.
Biocalce Zoccolatura különösen alkalmas a környezeti hatások és a kapilláris átnedvesedés okozta sókoncentráció leépítő hatása miatti feltáskásodásnak, eróziónak és leválásnak kitett falazatok helyreállításához.

 • Fokozottan ellenáll a sóknak
 • Magas párologtató képesség, alacsony kapilláris nedvszívás

Anyagszükséglet: 12 kg/m2/cm

Biocalce Intonaco

Tanúsított, öko-kompatibilis NHL 3.5 természetes tiszta mészből készült, az EN 459-1 szabványnak megfelelő természetes vakolat, nagy légáteresztő képességű vakolathoz. Ideális a GreenBuilding-nél, valamint műemlékek restaurálásához.
Biocalce Intonaco alkalmas kültéri és beltéri tégla, tufa, kő és vegyes építésű teherhordó és kitöltő falazatok lélegző és védő vakolásához.

 • Természetes, és rendkívül magas lélegzőképességű
 • Tartósan védi és egészségesen tartja a falat

Anyagszükséglet: 13 kg/m2/cm

Biocalce Intonaco Fino

Tanúsított, öko-kompatibilis NHL 3.5 természetes tiszta mészből készült, az EN 459-1 szabványnak megfelelő természetes vakolat, nagy légáteresztő képességű vakolathoz. Ideális a GreenBuilding-nél, valamint műemlékek restaurálásához.
Biocalce Intonaco Fino alkalmas kültéri és beltéri tégla, tufa, kő és vegyes építésű teherhordó és kitöltő falazatok lélegző és védő vakolásához.

 • Természetes, és rendkívül magas lélegzőképességű
 • Tartósan védi és egészségesen tartja a falat

Anyagszükséglet: 12 kg/m2/cm

Természetes és lélegző habarcsok építéshez, megerősítéshez, műemlékek restaurálásához

Biocalce Muratura

Tanúsított, öko-kompatibilis NHL 3.5 természetes tiszta mészből készült, az EN 459-1 szabványnak megfelelő természetes habarcs falazatok rendkívül légáteresztő ágyazatához és törmelékes feltöltéséhez. Ideális a GreenBuilding-nél, valamint műemlékek restaurálásához.
Biocalce Muratura M5 osztályú habarcs különösen ajánlott a lélegző épületek építése esetén a tégla, tufa, kő és vegyes falazatok kitöltésére, bel- és kültérben.

 • Gyorsan és könnyen teríthető képlékeny keverék
 • Olyan élettartamot biztosít, mint az ásványi kőzetek

Anyagszükséglet: 1,7 kg/dm3

Biocalce Muratura Fino

Tanúsított, öko-kompatibilis NHL 3.5 természetes tiszta mészből készült, az EN 459-1 szabványnak megfelelő természetes habarcs falazatok rendkívül magas lélegzőképességű ágyazatához, törmelékes feltöltéséhez és szerkezeti megerősítéséhez. Ideális a GreenBuilding-nél, valamint műemlékek restaurálásához.
Biocalce Muratura Fino M10 osztályú habarcs szeizmikus területen hordozó és kitöltő lélegző falazatok építéséhez, helyreállításához, törmelékes feltöltéséhez és szerkezeti megerősítéséhez.

 • Alkalmas földrengéses területen történő alkalmazásra (M10)
 • Könnyen teríthető, képlékeny keverék

Anyagszükséglet: 1,7 kg/dm3

Biocalce Pietra

Tanúsított, öko-kompatibilis NHL 3.5 természetes tiszta mészből készült, az EN 459-1 szabványnak megfelelő természetes habarcs, falazatok rendkívül magas légáteresztő képességű ágyazatához és fugázásához. Ideális a GreenBuilding-nél, valamint műemlékek restaurálásához.
Biocalce Pietra M5 osztályú habarcs, alkalmas látható falazatok készítéséhez, valamint tégla- és terméskő falak fugázásához, bel- és kültérben.

 • Természetes és rendkívül magas lélegzőképességű
 • Töltőanyagokkal keverhető az eredeti habarcs előállításához

Anyagszükséglet: 1,7 kg/dm3

Biocalce Consolidante

Tanúsított, öko-kompatibilis NHL 3.5 természetes tiszta mészből készült, az EN 459-1 szabványnak megfelelő természetes habarcs, üreges falazatok merevítő és áteresztő injektálásához. Ideális a GreenBuilding-nél, valamint műemlékek restaurálásához.
Biocalce Consolidante habarcs különösen alkalmas sérült kül- és beltéri tégla, tufa, kő és vegyes falazatú hordozó boltívek, falazatok és oszlopok lélegző szerkezeti megerősítéséhez. Különösen alkalmas fészkes falazatok és belső üregek injektálásos szilárdításához.

 • Nagyfokú ellenállás a sókkal szemben
 • Maximális beszívódást biztosít

Anyagszükséglet: 1,4 kg/dm3

Természetes és lélegző simítóvakolatok új épületekhez és műemlékek restaurálásához

Biocalce Intonachino Fino

Tanúsított, öko-kompatibilis NHL 3.5 természetes tiszta mészből készült, az EN 459-1 szabványnak megfelelő természetes simító anyag vakolatok magas lélegzőképességű és finomszemcsés kidolgozásához. Ideális a GreenBuilding-nél, valamint műemlékek restaurálásához.
Biocalce Intonachino Fino lélegző simítóanyag a lakóházak vakolatának finom felületű végső kialakításához. Ideális a Biocalce restaurálási rendszerben.

 • Rétegvastagság 1 mm és 5 mm között
 • Természetes baktérium- és gombaölő hatású

Anyagszükséglet: 1,6 kg/m2/mm

Biocalce Intonachino Granello

Tanúsított, öko-kompatibilis NHL 3.5 természetes tiszta mészből készült, az EN 459-1 szabványnak megfelelő természetes simítóanyag a vakolatok magas lélegzőképességű, közepesen szemcsés kialakításához. Ideális a GreenBuilding-nél, valamint műemlékek restaurálásához.
Biocalce Intonachino Granello lélegző, közepes szemcseméretű simítóanyag a lakóházak vakolatának végső felületének kialakításához és a Biocalce restaurálási rendszerben.

 • Rétegvastagság 1 mm és 10 mm között
 • Természetes baktérium- és gombataszító hatású

Anyagszükséglet: 1,5 kg/m2/mm

Biocalce Intonachino Tipo "00"

Tanúsított, öko-kompatibilis NHL 3.5 természetes tiszta mészből készült, az EN 459-1 szabványnak megfelelő természetes simítóanyag a vakolatok magas lélegzőképességű, sima felületi kidolgozásához. Ideális a GreenBuilding-nél, valamint műemlékek restaurálásához.
Biocalce Intonachino Tipo "00" lélegző simítóanyag a lakóházak csiszolt hatású felületeinek kialakításához és a Biocalce restaurálási rendszerben.

 • Rétegvastagság 1 mm és 2 mm között
 • Természetes baktérium- és gombaölő hatású

Anyagszükséglet: 1 kg/m2/mm